Μέλι και μέλισσες

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μελιού και υγεία

Η ιδιαιτερότητα του ελληνικού μελιού οφείλεται κυρίως στα οργανοληπτικά του στοιχεία, που προέρχονται από τη χαρακτηριστική ελληνική χλωρίδα με την τεράστια ποικιλία αγριολούλουδων, θάμνων και δένδρων της ελληνικής φύσης.
Η ιδιομορφία της ελληνικής φύσης και η νομαδικότητα της ελληνικής μελισσοκομίας προσφέρουν μέλια πυκνόρρευστα με ποικίλες χαρακτηριστικές γεύσεις, αρώματα και χρωματισμούς σε ρευστή κατά κανόνα μορφή που ξεχωρίζουν από τα αντίστοιχα μέλια ξένων χωρών. γιατί δημιουργούν χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες. Είναι ουσιώδες ότι η γεύση του θυμαριού είναι μοναδική στον κόσμο. Αλλά και το ελληνικό πευκόμελο ή και έλατο ανήκουν στις σπάνιες ποιότητες ανά τον κόσμο.

Στην τελική σύνθεση του ελληνικού μελιού συμμετέχουν πάνω από 100 είδη διαφορετικών φυτών σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό. Η ποικιλία αυτή των φυτών έχει σαν αποτέλεσμα να υπερτερεί στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά από μέλια χωρών, τα οποία προέρχονται κυρίως από μονοκαλλιέργειες. Εξαιτίας αυτού προσδίδονται και πληρέστερες βιολογικές ιδιότητες στα ελληνικά μέλια από τα μέλια άλλων χωρών.
Το μέλι είναι κυριολεκτικά δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Δεν είναι μόνο νόστιμο και θρεπτικό και το ελληνικό μέλι από τα καλύτερα ποιοτικά στον κόσμο. Αποδεικνύεται κάτω από το πρίσμα της επιστημονικής έρευνας ότι το μέλι είναι ασπίδα του οργανισμού μας.

  • έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης
  • περιέχει αντιοξειδωτικά και επιδεικνύει κυτταροπροστατευτική δράση
  • βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων
  • περιέχει πρεβιοτικά συστατικά συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος
  • βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Σήμερα το μέλι έχει ανακηρυχθεί ως εθνικό προϊόν. Διαθέτει κύρος, φήμη, όνομα. Είναι τοποθετημένο σε περισσότερες από τριάντα χώρες και στις πέντε ηπείρους, συνώνυμο της ποιότητας.
Η μέλισσα εκτός από το μέλι μας δίνει ακόμα το «δηλητήριό» της (που έχει φαρμακευτική δράση εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας, μυαλγίας, νευραλγίας κ.ά), το κερί, την πρόπολη (ρητινώδης απολυμαντική ουσία), τον βασιλικό πολτό (κρεμώδης ουσία με υψηλή βιολογική αξία που μετατρέπει την κοινή μέλισσα σε βασίλισσα). Συλλέγει επίσης και μας προσφέρει σε εύχρηστη μορφή τη γύρη των λουλουδιών (πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας).